Ny giv på Lian

Ingeborg på Lian Etter fire år på Island er datter Ingeborg hjemme igjen på den idylliske gården Lian, som ligger litt sør for Tynset i Østerdalen. Nå blir det ny giv på for de kjente Lian hestene.
Foto: Helmut Dietz, Tekst: Marit Amundsen

Lian gård består av tjue tømmerhus med torv på taket, og de eldste husene er fra før svartedauen. Husene ligger i en bratt li, og fra tunet har man en fantastisk utsikt til Tronfjell. På Lian sitter hestekunnskapen godt i veggene da far, Stein Sorknes, er en av de største avlerne av islandshest i Norge.

I stua finner du meter på meter med bøker om hest, og nå har Ingeborg lært enda mer på Island. – Årene på Island har vært viktig for meg, sier Ingeborg. Hun gikk først to år på Holar før hun tok et års pause og jobbet på flere hestegårder.

Jeg var hos Artemis Berus, Eva Dyrøy og Guðmundur Björgvinsson på Ingòlfshvol. Etter ett år med jobbing på hestegård fullførte Ingeborg det tredje skoleåret på Hólar.

Hva er så bra på Island? – På Island skjer det så mye. Annenhver uke er det mestertølt, og der møter man så mange folk. Man får ridd ulike hester og ridd for ulike trenere. Det er det som gjør at man blir en god rytter, sier Ingeborg. Siden hennes mor er islandsk kan Ingeborg sitt morsmål. Og det er en forutsetning – og en fordel, da undervisningen på Holar foregår på islandsk.

På skolen er det lærere med mye kunnskap og erfaring. Alt er sentrert rundt hest. Det er veldig sosialt, og alle rundt deg har samme interesse. Man lærer noe hver dag. Jeg lærte også av de andre elevene. Odelsjenta Nå er altså den 24 år gamle odelsjenta tilbake for å drive temming, trening og instruksjon på Lian.

I går red vi 21 hester, sier Ingeborg. Sammen med Holmfridur Kristinadóttir, som også er trener på gården, jobber hun fra 09.00 til 18.00 fem til seks dager i uka.

Det handler ikke om hvor mange vi rir på en dag, sier Ingeborg, men om kvaliteten på treningen. Hingsten Geistli fra Lian, etter Reyr fra Dalbæ og Gjöf fra Lian, er nå gårdens nye håp. Den hvite seks år gamle skimmelen danser rundt ovalbanen i myk tølt til ære for fotografen som knipser 11 bilder i sekundet. Ingeborg sitter godt i salen og hesten ser ut til å trives under hennes rolige hender.

Hva er ditt varemerke som trener, Ingeborg? • Jeg er veldig opptatt av å bruke tid. God tid. La hestene utvikle seg i et naturlig tempo. Samt at de skal ha det gøy. Far lærte meg tidlig at det viktigste for en hest er at den vil gå frem. Så vi starter med hestene når de er tre år, og da legger vi vekt på at hestene skal synes at det er gøy å være på tur. Syvende far med skjegget Pappa Stein er glad for å ha datteren hjemme igjen. De siste årene har markedet for slag av islandshest har vært tungt. Med Ingeborg på gården øyner han nå en ny giv. Han gav datteren hennes første hest da hun var tre år.

 

Shettisen Ross Peggy ble 35 år og hadde et helt spesielt lynne, sier Stein Sorknes.
Hun var veldig morsom å ri og siden den gangen har jeg ridd, sier Ingeborg, som ikke kunne tenke seg noe annet yrke enn å drive med hest. Både Ingeborg og broren Tor ble tidlig involvert i det å avle hester.

De har fått egne hester som de har temt og solgt. Så hun vet at dette er hard jobbing og hun vet hva hun går til, sier pappa Sorknes.

Jeg lærte veldig mye av Camilla Mood Havik da hun jobbet her. Hun tok meg og min første konkurransehest, Gneisti fra Lian med på stevner. Det betydde enormt mye for min utvikling som rytter. Følsom instruktør Ingeborg er ung og beskjeden, så vi ringer Stine Ellingsen, som driver rideskole på Tynset, for å høre hvordan Ingeborg er som instruktør.
Etter at hun kom hjem fra Island, har hun blitt kjempegod. Siden hun er ydmyk og forsiktig, ber hun gjerne om å få prøve hesten din. Hun er en veldig følsom rydder og kjenner med en gang hva din hest trenger hjelp til, sier Ellingsen. Undervisning er et nytt område for Ingeborg.

Jeg trodde ikke det skulle være så artig å undervise. Gjennom instruksjon blir jeg bevisst på hvor mye jeg har lært og faktisk kan, sier Ingeborg. På Lian har de laget en liten innsjø som ridebanen går rund. Ved innsjøen ligger det noen pittoreske tømmerhus som folk kan bo i mens de ser på hestene som er til salgs. – Når folk er i disse idylliske omgivelsene, hender det seg at de drar hjem med to hester i stedet for en? • Ja, humrer Stein Sorknes, det hender ja. Ingeborg er opptatt av at folk skal bruke god tid når de velger seg hest.
Nå har de nettopp tatt tilbake en solgt hest. Den passet dessverre ikke til eieren, forteller Stein. Denne «bytteretten» er en av de store fordelene du har med å kjøpe hest av en oppdretter.

Fakta: Pappa Stein Sorknes overtok Lian gård i 1981. Han begynte med hest på Starum på 70 –tallet, da han utdannet seg som ridelærer der. Han drev da med travere og dølahest. Islandshesten var en forholdsvis ukjent rase. Gjennom sin ridelærer ble han introdusert for islandshesten og helfrelst. Lian er kjent for å avle gode hester med fine farger. Nå tar datteren Ingeborg Bjørk Steinsdóttir over som temmer og trener etter 3 år på Hólar.